Gott nytt år!

Sista dagen på året och det är dags att summera det som passerat under de senaste 12 månaderna. 
 
Vintern slog alla mina förväntningar. Vi åkte en massa pulka, skottade snö i mängder, körde fast med bilen på gården, körde av vägen med bilen, körde inte alls med bilen. Jag åkte längdskidor och genomförde tjejvasan med ok tid.
 
Sedan kom våren och vi hade en hektisk vår som husägare där vi mest sprang runt på gården och funderade vad som behövdes göra. Utan att få så mycket gjort. Som vanligt folkuserade vi på det roliga, att plantera, fira födelsedagar, ha besök och även att lämna gården för små semestrar här och var.
 
Sommaren som kom var sedan helt fantastisk! Jag skulle tro att vi badade i snitt varje dag under juli och augusti. Jag och Stella hämtade grönsaker ur vår lilla odling och sprang omkring barfota på gräset.
 
Vi åkte till norr och kröp in i en enslig stuga vid en sjö med pappa. Knäppt tyst. Förutom för myggen.
 
 
 

 
Hösten har rusat förbi men har innehållit många glädjeämnen. Jag fick delta på min älskade väns bröllop, där hon blev Fru Lina Nyström. Jag åkte med darrande klubba till idrottshallen och började spela innebandy. Vi reste till Paris och förälskade oss i staden och atmosfären.
 

 
 
Och så kom julen. Den som alltid är god, lugn och stilla hemma i norr hos mamma och pappa.
Men oavsett vad vi tagit oss för så slår inget den här filuren.
 
 
Vår lilla stjärna som glittar för oss alla dagar på året.
 
 
 
 
 
 

Tomten


 
På julafton ställde vi givetvis ut gröt till den efterlängtade tomten. Även en skinkmacka tyckte de små att den rödklädde kunde få.
 
 
Efter en lång väntan smög vi ut och spejade efter spår. Och tro det eller ej. Gröten var uppäten. Mackan likaså.
Men nu börjde det anas en viss irritation. Varför hade tomten ätit av maten utan att komma med klappar?!! Är tomten girig?
 Vi gick in och åt av mammas/ mormors julbord. För att dämpa irritationen.
 
 

.
Och sen kom han då. Denna efterlängtade tomte som först höll på att skrämma livet ur de små, men som sedan var en riktig hjälte och världens snällaste.
 
Ja, slutet gott. Allting gott.

God jul!

 
Nu är granen (tallen) klädd och julklapparna inslagna. Jag ska koka julgröten, men sedan är vi redo för julafton. Stella är egentligen mer än redo för sin tredje julafton. Igår sa hon: "Amma, aj bil tokig på att änta på julomten!"
 
GOD JUL!
 

Det var det jag visste! Här var snön!

 

Nu är det så där mäktigt tjusigt ute. Knistrande kallt och klart.
 

Liten jul

 

Så kom då detta efterlängtade jullov! Nu ska här njutas i fulla drag av norrlänska vindar, mammas köttbullar och Stellas bus.  Jag och Jesper ska smygstarta julen ikväll, bara han och jag. Precis som förut, när det bara var vi två och vi firade julafton på skilda håll. Då hade vi vår egna lilla julafton tillsammans. Det var nätt, nära och fint. Så får det bli ikväll.
 
God jul!
 
 
 
 

Swoooch, vad det glider!

 
Snön ligger fluffig över gården. Solen skiner. Kylan biter lite lätt i kinderna. Vi gör oss redo.
 
 
Swoooosch!
Ibland är livet bara så där lättsamt roligt och fint!
 
 
 
 
 
 
 
 

Lördagsgodis hela veckan

När jag och Stella ska greja tillsammans bestämmer vi oss ofta för att baka. Dels för att vi båda gillar att äta smet, dels för att det är så roligt att "trolla" med olika ingredienser och vips: det blir något nytt som man kan äta!
 
Tomten har varit så snäll och givit Stella denna receptbok om godis. Det är enkla recept med få ingredienser, tydliga instruktioner och det blir väldigt goda saker.
 
 
Till exempel den här chokladkolan. Vi freestylade lite och strödde över lite havssalt på några, chilli på några andra och resten är bara med choklad.  De har rykande åtgång!
 
 
Men när chokladkolan är slut så kan vi ställa oss med gapande mun under pepparkaksgirlangen som Stella och Kusin Nils fixat. Det har nämligen börjat att droppa non-stop ner på köksgolvet...
 

Granen är fälld!

Nu har vi varit ute i skogen och jag har huggit ner vår julgran, den som vi märkt ut tidigare under hösten. Stella fick välja ut en liten minigran till sitt rum. Den fick Jesper hugga ner.

Andra advent

 
Stig in i stugan! Nu har snön fallit och det är så julmysigt! Med frostbitna kinder och barnslig lycka går vi in. Vi har åkt pulka och bob nerför den ihopskottade lilla backen ute på gården.
 
 
Nu ska vi tända andra ljuset, hugga in på den största saffransbullen och fixa med årets julkort.

Sedan får vi inte glömma att kolla vad tomten har lämnat för uppdrag till Stella i hennes julkalender. En mycket enkel kalender att göra: färgat papper, lite kreativitet, sax, snöre och tejp. Varje dag kollar vi bakom dagens figur och där står ett osynligt uppdrag från tomten som bara mammor och pappor kan läsa. Tänk att tomten lämnat en liten present till Stella när hon löst varje uppdrag!
 
Farmors adventsstrumpa hänger framme. Jag skulle gissa att dagens uppdrag leder hit.
 

Hoppas ni har en trevlig andra advent!
 
 

Det finaste man kan ha på fötterna

 
Stella glider nöjd omkring här hemma med dessa fantastiska tossor. De tovades för ca 30 år sedan och är fortfarande lika varma och fina. Kanske det finaste man kan värma ett par små och runda fötter i?.

Pepparkaksbak

Jesper är en hejjare på att göra pepparkaksdeg. Den är god både innan och efter gräddning. Därför bakas det  peppisar i flera omgångar här på torpet.
 
 
Det är en uppskattat akivitet för både stora och små barn. För då och då kan det få slinka ner en lite deg eller en godis i munnen.
 
Och sen doften! När alla plåtar med peparkakor är gräddade. Den håller i sig i flera dagar och jag  blir lycklig när jag stiger in genom dörren och möts av en dust av pepparkaksdoft. Mmmmmmmm...
 
 
 
 

Nu är det på riktigt

Så har det  blivit adventstider och julen är igång på riktigt igen. Nu stundar en månad med familjemys, glöggkvällar med vänner och en massa god mat och bak.
 
 
Första ljuset är tänt. Vi har smakat på årets pepparkakor och saffransbullar, spelat julmusik och börjat planera var julgranen ska stå. Stella har fått en egen kalender som hon förväntansfullt vill öppna varje dag.
 
Hyasinterna har fått flytta in i det jag hittat i skåpen och får i år visa upp hela sig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0