Ond och feg eller snäll och modig. Vad är du?

Maria Sveland har skrivit en mycket läskig men bra text i Dn idag. Hon skriver om hur antifeministiska och rasistiska åsikter sprider sig allt mer. Och att högerextremister är lika stora antifeminister som de är rasister.

För visste ni att Anders Behring Breivik inte bara hatar mångkulturism utan han hatar oss kvinnor minst lika mycket, om inte mer. För enligt honom förstör vi den rena rasen med vår feminism eftersom att europeiska män numera är bättre på att byta blöjor än att slåss. Jag citerar Sveland som citerat Brevik själv från hans manifest: "Den europeiska civilisationens öde vilar på de handfasta männens motstånd mot den politiskt korrekta feminismen."

Sveland beskriver hur hon har en klump i magen för hon har börjat förstå attt främlingsfientlighet och antifeminism smyger sig in i i våra liv och våra tankebanor. I tv, i tidningar och i partier får de växa fram utan egentligt motstånd. Anledningen är enligt henne att ingen vill vara politiskt korrekt. Kanske är det så, att det är lite töntigt att stå upp för politiskt korrekta saker som att man ska vara för jämställdhet och mot rasism. Det lockar inte till sig uppmärksamhet. Men de som "vågar" uttrycka andra åskikter dom vill vi lyssna på och ge uppmärksamhet.

Jag får också en klump i magen. Tänkt att att onda krafter får smyga sig in och påverka oss. Får så är det ju. Matas vi bara tillräckligt ofta och mycket med dessa rasistiska och kvinnohatande åsikter påverkas vi av dem, vare sig vi vill eller inte. Och påvekas inte vi så  finns det andra människor som påverkas. Att många främlingsfientliga partier växer sig starka visar på just detta. Onda åsikter sprider sig som en löpeld.

Angående att onda åsikter sprider sig och tar allt större plats i vårt samhålle så har Ann Heberlein skrivit boken "En liten bok om ondska". Där skriver hon om att den främsta orsaken till att ondska sprids är att människor väljer att inte agera när någon begår onda handlingar. Att vi väljer att stå likgiltiga när vi borde ta vårt ansvar och agera. Genom att inte agera begår vi också en ond handling. Heberlein skriver att likgiltigheten ger ondskan fritt spelrum.

Varför väljer vi då att inte agera? Jo, vi gör det inte bara av lathet utan främst handlar det om feghet. Det är fegheten som får oss att låtsas som om vi ingenting hör när vi hör någon kalla någon neger och som får oss att sitta tysta när äldre män och kvinnor klagar på att invandrarna tar för mycket plats eller förstör och det är väl fegheten som gör att personer väljer att sympatisera med Åkesson och Breivik istället för med solidariska personer.

Ingen vill väl egentligen vara feg. Men vi väljer det istället för att verka töntiga med våra politskt korrekta åsikter. Och vi har en massa fegisar. För tidningar är fega, TV är fega (Sveland ger exempel på hur Aktuellt lät Jimmy Åkesson stå och plädera för sina åsikter utan att krävas på förklaringar eller få motstånd) och politiker är fega. Jag är också feg. Men inte alltid. Jag ska gå emot de som försöker intala mig att jag inte ska ta plats bara för att jag är kvinna och jag ska säga emot de som försöker lägga skulden på invandrarna och jag kommer aldrig att rösta på ett parti som inte värnar om allas lika rätt till lycka.

Om ni vill läsa Svelands artikel: http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/hatet-som-gor-mig-politiskt-deprimerad


Kommentarer
Postat av: marie

bra uttryckt där Carina! en påminnelse till oss alla, -börja säg ifrån och sluta vara en i "fegis mängden"! för visst är det väll så, den som bara sitter tyst och drar sig undan håller med på ett typ av sätt!?

2012-02-08 @ 23:14:59
Postat av: Carina

Att inte säga något är att ge sitt tysta medhåll. Det gör man allt för ofta.

2012-02-13 @ 17:21:14
URL: http://mariecarinajohansson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0