Syster Agnethas goda surdegslimpor

Här kommer receptet på surdegslimporna. Jag har fått det av min syster, och det här är mitt favoritbröd. Om ni inte har en surdeg på lut i kylskåpet så har jag sett att det finns att köpa i mataffären. Kolla där jästen ligger, så hittar ni nog en surdeg på burk.

Recept:
4 dl rågkross
5,5 dl vatten
25 gram smör
8 dl kallt vatten
1,5 dl surdeg (vi brukar ta det dubbla, men det räcler med denna mängd också)
1 msk sirap
1,5 msk salt
1 msk hel kummin
25 gram jäst
2,8 liter rågskikt

Koka upp rågkross och 5,5 dl vatten.
Lägg i smöret och allt i en stor bunke.
Låt smöret smälta.
Tillsätt det kalla vattnet. Kontrollera att degvätskan nu är ljummen, max 37grader
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen smidig. Jag brukar använda en träslev.
Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 45 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela den i fyra delar.
Forma till runda limpor.
Lägg dem på en långpanna med bakplåtspapper , en limpa i vardera hörn.
Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
När du sätter in limporna i ugnen sänker du värmen till 200 grader.
Grädda i 45 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0